Špagety carbonara jsou super rychlé a snadné těstovinové jídlo, které je možno připravit za 10 minut s minimem ingrediencí a přitom je výborné.
Ingredience
1/2 lžíce olivového oleje
75 g nakrájené pancetty
200g špaget
2 velká vejce
100g nastrouhaného parmezánu + navíc k posypání
1 lžíce plnotučného mléka
směs koření Italské bylinky
sůl
mletý pepř
Postup přípravy
Na pánvi na středním plameni rozehřejte olej. Orestujte pancettu dokud nebude křupavá a mírně zhnědlá. Pánev sundejte z plotny a dejte stranou.
Přiveďte k varu velký hrnec s osolenou vodou. Přidejte špagety a vařte 8–10 minut, dokud nebudou pevné, ale mírně žvýkací (al dente).
Zatímco se špagety vaří, rozšlehejte vidličkou vejce a parmezán. Pokud je směs moc hustá, přidejte trochu mléka. Dobře dochuťte směsí Italských bylinek, solí a pepřem.
Jakmile jsou špagety uvařené, sceďte je přes mísu a ponechte si trochu vody na vaření.
Nyní vraťte pánev s pancettou na sporák na středně nízkou teplotu. Přidejte scezené špagety a směs vajec a důkladně promíchejte, aby se všechny špagety obalily v omáčce. V případě potřeby přidejte 1–2 lžíce odložené vody z těstovin.
Ihned podávejte na horkých talířích se strouhaným parmazánem navrchu.
Naše tipy
Pokud nemáte pancettu, můžete místo ní použít uzenou slaninu.
Horké špagety mohou omáčku carbonara převařit. Když budete vše míchat na pánvi, dejte pozor, abyste ji v této fázi nepřevařili, protože vejce se rozmíchají a textura omáčky nebude tak hladká.